Wenen Hotels

berlijn hotels
 

Palais Schwarzenberg

Direct een kamer reserveren in Palais Schwarzenberg

Aanvankelijk lag Palais Schwarzenberg buiten de stadsgrenzen, maar tegenwoordig is het gelegen in de Belvedere wijk. Aangezien een gedeelte van het paleis verbouwd is tot luxe hotel-restaurant is het mogelijk te verblijven in dit historische monument. Palais Schwarzenberg is vanaf 1697 gebouwd door de bekende Oostenrijkse architecten Johann Lukas von Hildebrandt en Johann Bernhard Fischer von Erlach. Het luxehotel is alleen toegankelijk voor gasten en personeel. In een andere vleugel van het paleis is de Zwitserse ambassade gevestigd.

Achter het paleis ligt het Schwarzenbergpark. Het park is onder meer voorzien van een vijver met een fontein van Fischer von Erlach jr., lommerrijke lanen en verschillende gazons. Het park grenst aan de tuinen van het Belvedere, beroemd om haar paleizen. Een andere bekende bezienswaardigheid in de nabije omgeving is de Karlskirche. Ook de Ringstrasse-passage met diverse prestigieuze winkels en het Herbert von Karajan-centrum (voor concerten en evenementen) ligt op loopafstand.

Palais Schwarzenberg

Palais Schwarzenberg vanuit de parkeerplaats gezien

De bouwgeschiedenis van Palais Schwarzenberg

Palais Schwarzenberg is gebouwd vanaf 1697 door Johann Lukas von Hildebrandt. Het is zijn eerste bouwwerk op Weense bodem. Opdrachtgever is Heinrich Franz Fürst Mansfeld-Fondi.

Hildebrandt heeft een ovalen middengedeelte ontworpen dat door twee vleugels geflankeerd wordt. De façade van dit buitenverblijf, tegenwoordig een hotel, is naar de binnenstad gewend. De tuinzijde is voorzien van een twee-armige trap. Het ontwerp is beïnvloed door het werk van Johann Bernhard Fischer von Erlach. De stijl van de laatstgenoemde architect is op dat moment populair bij de Weense adel. Toch onderscheidt de vormgeving van het paleis aan het begin van de Rennweg zich duidelijk van Fischer’s werken en de in Wenen populaire Romeinse bouwstijl. Dit verschil zit hem onder meer in de organisatie van de bouwvolumes, de elegantie en het oog voor detail dat zich onder meer in de decoratieve elementen uit. Hildebrandt voegt met Palais Schwarzenberg iets toe aan de Weense bouwtraditie.

De bouw van Palais Schwarzenberg heeft jaren stilgelegen en is uiteindelijk niet afgerond onder Hildebrandt. Adam von Schwarzenberg heeft het ver gevorderde bouwproject in 1716 verworven. De naam van het paleis verwijst dus naar de opdrachtgever die het paleis nieuw leven inbracht en zijn nageslacht. Hij nam Fischer von Erlach in 1720 in dienst om het gebouw te voltooien. Deze beroemde architect bracht enkele ingrijpende wijziging aan in het ontwerp van zijn concurrent. Aan de achterkant doorbrak hij de gevel door een vooruitspringende feestzaal. Ook in het exterieur bracht hij een paar wezenlijke veranderingen aan. Het decoratieontwerp van Hildebrandt overbrugt het contrast tussen het ovalen middenstuk en de vleugels terwijl Fischer juist de ovalen vorm markeert. Na de dood van Fischer senior heeft zijn zoon, Joseph Emanuel, de bouw afgerond in 1728.

berlijn hotels 4Berlijn hotels 3berlijn hotels 6berlijn hotels 5berlijn hotels 7